20 jaar ’t Groene Sticht

by | 6 mei 2023 | 20 jaar GS, Aankondiging

Ruim 25 jaar geleden nam Ab Harrewijn het initiatief tot ’t Groene Sticht. Een bijzonder gemengd wonen buurtje in Leidsche Rijn.  Een buurtje met diverse woonmogelijkheden (kamers, sociale huurwoningen, koopwoningen en een woonwerkgemeenschap van Emmaus Domstad) en bedrijvigheid als het restaurant de Hoge Weide, houtwerkplaats Remake (beide Reinaerde) en een kringloopwinkel van Emmaus Parkwijk.

Mijn toekomstdroom is een woonerf waar plek is voor mensen met verschillende achtergronden, ook voor daklozen. 

Voor mensen die er uit ideële of praktische motieven voor kiezen én mensen die weinig te kiezen hebben. 

Een erf met een sociale functie voor de buurt. Een erf waar wonen en werk nog dicht bij elkaar liggen. (Ab Harrewijn) 

Dit jaar vieren we dat het buurtje 20 jaar geleden is opgeleverd. We doen dat op zaterdag 13 mei met een speciaal programma en in samenwerking met de Stichting Ab Harrewijnprijs en de Landelijke Cliëntenraad.

Om 10.00 uur openen we met een kringloopmarkt, een openhuis bij Remake en informatie over Springplank. De markt duurt tot 17.00 uur.

Van 11.00 tot 12.45 uur  is er een ochtendsymposium over 20 jaar ’t Groene Sticht. We kijken terug en vooruit. Elisabeth van den Hoogen voert gesprekken met bewoners en andere betrokkenen en we presenteren een korte film met een tijdbeeld over de afgelopen 20 jaar. We kijken ook naar in hoe het verhaal van ‘t  Groene Sticht een inspiratiebron is gebleken voor diverse gemengd woonprojecten verspreid over Nederland. Met medewerking van o.a. Reinder-Jan Spits , Hans Spekman en Maarten Davelaar.

Van 13.00 tot 13.45 uur vinden er diverse rondleidingen door ’t Groene Sticht plaats en is er een doorlopende voorstelling van de film over ’t Groene Sticht in de Huiskamer (in de Silo, Ab Harrewijnstraat nr. 17). Om 13.45 uur wordt het nieuwe plein feestelijk geopend.

Om 14.00 uur start in de inloop voor de uitreiking van de Ab Harrewijnprijs. Tijdens dit gedeelte zal  Carola Schouten de jaarlijkse Ab Harrewijnrede houden. Zij is minister voor Armoedebeleid, Participatiebeleid en Pensioenen, Een speciale rede dit keer. Zij is niet alleen minister, maar heeft ook met Ab Harrewijn gewerkt aan wetgeving die leidde tot de oprichting van de Landelijke Cliëntenraad. Voor meer informatie over genomineerde voor de Ab Harrewijnprijs: zie https://www.abharrewijnprijs.nl

Je kan je via onderstaande link aanmelden voor het ochtend gedeelte, het middaggedeelte of de hele dag. https://share-eu1.hsforms.com/1vx8Ys_Q6RGSVkc7S0Vi8rwetbyh

Activiteitenagenda

Schrijf je in, voor blogs automatisch in je mailbox

Loading

Archief