Minister Carola Schouten houdt de Ab Harrewijnrede op 13 mei

by | 6 mei 2023 | 20 jaar GS, Aankondiging

Niemand minder dan Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatiebeleid en Pensioenen, houdt op 13 mei 2023 de Ab Harrewijnrede. Een speciale rede dit keer. Zij is niet alleen minister, maar heeft ook met Ab Harrewijn gewerkt aan wetgeving die leidde tot de oprichting van de LCR. Harrewijn was bij uitstek iemand die opkwam voor anderen.

Carola Schouten is er, sinds haar aantreden als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, op gericht om geluiden van mensen te horen voor wie ze beleid maakt. Inmiddels heeft ze al een aantal wijzigingen in de Participatiewet doorgevoerd. Op het gebied van het bestrijden van geldproblemen, armoede en schulden is een heel programma opgetuigd: ‘We moeten ervoor zorgen dat het aantal mensen in armoede en met problematische schulden structureel afneemt’.
De Ab Harrewijnrede wordt dit jaar gehouden op een speciale plek bij  t Groene Sticht de vestiging Ab Harrewijnstraat 46 in Utrecht. In de ochtend houdt deze organisatie een jubileumsymposium. In het middagprogramma vindt de Ab Harrewijnrede plaats en wordt de Ab Harrewijnprijs uitgereikt. 

Achtergrond

In deze tijd waarin lang niet iedereen weet wie Ab Harrewijn was en waar die voor stond, is het bijzonder dat deze samenwerking tot stand is gekomen. Deze Groen Links-politicus overleed jong in 2002. Hij heeft aan de basis gestaan van de inbreng van mensen die voor hun bestaanszekerheid afhankelijk zijn van de overheid. De stem van burgers wordt steeds steviger en dat is voor een belangrijk deel aan hem te danken.
Hij kwam op voor iederéén die het moeilijk had in de samenleving. Jaarlijks wordt daarom de Ab Harrewijnprijs uitgereikt aan een persoon of groep die zich heeft ingezet voor de rafelranden van de samenleving. De locatie heeft ook een geschiedenis. Daar is 20 jaar geleden een uniek project ontstaan waarbij dak- en thuislozen kunnen ondersteuning krijgen, kunnen wonen en werken. Dat allemaal weer op initiatief van Harrewijn die zag dat opvang in bestaande wijken steeds weerstand opriep bij bewoners. Het idee was: keer het om, vestig je ergens en zoek er dan geschikte buren bij die ook nog wat voor hen willen betekenen.

Wil je erbij zijn? Meld je dan hier aan.

Activiteitenagenda

Schrijf je in, voor blogs automatisch in je mailbox

Loading

Archief