Bijzondere bedrijven van ’t Groene Sticht

by | 1 april 2024 | Archief, Verhalen

Restaurant De Hoge Weide en meubelwerkplaats Remake horen bij ’t Groene Sticht en hebben, onder de paraplu van Reinaerde, medewerkers met een verstandelijke beperking. Voor beide geldt: de zorg staat boven de onderneming.

SMAAKT NAAR MEER

Restaurant De Hoge Weide opende in 2003 de deuren als buffetrestaurant, nu serveert men er à la carte. Hoe is het om hier te werken?
Bram, Ans, Turgut en Juliën vertellen.

Voor mensen met een verstandelijke beperking is de werkdruk in de reguliere horeca te hoog, vertelt regiebegeleider Bram van Meer. “Bij ons staat de zorg altijd boven de onderneming.” In restaurant De Hoge Weide kun je daarom gewoon een poosje naar buiten, als je het even niet trekt, maar de medewerkers draaien wel volwaardig mee. Zij zijn in the lead. “Het is hun restaurant, niet het mijne.” Pr-vrijwilligster Ans benadrukt dat medewerkers elkaar ook helpen: “Mijn zoon heeft Downsyndroom en een andere medewerkster is met bedienen zijn schaduw.”

TRAINING

Als extra ondersteuning is er elke mandag een training. Deze ochtend stond het maken van saucijzenbroodjes op het programma. De medewerkers leren graag. Zoals Juliën en Turgut. Julien: “Ik wil beter leren koffie maken en bier tappen.” Turgut zou graag leren welke wijn en bier bij welk gerecht past.

TROTS

Veel voldoening haalt Bram uit geslaagde uitdagingen:
“Onlangs draaiden we bij de gemeente Utrecht een catering voor 1100 man. En als de medewerkers dan na afloop met een big smile zeggen: Bram, ik vond het echt fantastisch, dan ben ik de meest trotse begeleider die je kunt vinden.” Dat medewerkers met plezier naar hun werk komen, blijkt wel uit het enthousiasme van Turgut en Julien. Turguts specialiteit is het maken van brownies en Julien bereidt het liefst “grote broodjes hamburger”. Allebei zijn ze trots als mensen het zo lekker vinden dat ze terugkomen.

GASTEN

En inderdaad, de gasten komen terug. Gelukkig is er ook nieuwe aanwas, maar natuurlijk kan het altijd meer. En daar ziet Ans haar taak. Een van de initiatieven is de buurttafel, waar je elke dinsdagavond na reservering kunt aanschuiven en een praatje met buurtgenoten kunt aanknopen. Bovendien heeft De Hoge Weide een aantal vergader-zalen, inclusief catering. En met een menukaart die van winter naar zomer wisselt, is het er goed proeven en toeven. Ans: “Het is lekker, de service is goed en er heerst gewoon een leuke sfeer.”

WWW.DEHOGEWELDE.NET

Artikel is overgenomen uit: LRM, het magazine voor in en rond Leidsche Rijn, lentenummer 2024

Activiteitenagenda

Schrijf je in, voor blogs automatisch in je mailbox

Loading

Archief