Eindelijk thuis na 30 jaar zwerven!

by | 24 april 2018 | Archief

Eindelijk thuis na 30 jaar zwerven

Op bezoek bij maatje Marcel ex-gastenverblijf ‘t Groene Sticht

Sinds een paar maanden woont Marcel op zichzelf in een flat op 4 hoog in Overvecht. Hij heeft er lang naar uitgekeken en voelt zich voor het eerst sinds lange tijd weer “thuis”. Op ‘t Groene Sticht hadden de begeleiders ook een sleutel van zijn eigen kamer, en dat voelde toch niet helemaal eigen. Nu weet hij zeker dat niemand aan zijn spullen kan zitten, als hij er niet is. Dat is toch wezenlijk anders.

prestatie van formaat

Hij heeft helemaal zelf zijn nieuwe woning ingericht. De vloerbedekking lag er al, maar het zilverkleurige behang zit inmiddels strak op de muur en hij heeft bij de recyclewinkel diverse goedkope meubeltjes en een wasmachine aangeschaft. Van de vrijwilligers van de Jacobikerk kreeg hij een tafel met stoelen. Hij komt al jaren op maandagochtend in hun inloop en ze kennen hem daar goed. Hij heeft ze al op bezoek gehad. Zijn woning ziet er gezellig uit. Hij leeft nog steeds van 50 euro leefgeld per week, waar hij alles van moet doen. Hierdoor heeft hij geen geld om naar zijn dochter en kleinkind te reizen en toen ze vorige week langs kwamen kon hij ze weinig aanbieden. Dat vindt hij vervelend en snapt niet goed hoe het zit, want hij is na drie jaar sabbelen inmiddels schuldenvrij. Een prestatie van formaat. Hij heeft 10 euro teveel te besteden om voor de voedselbank in aanmerking te komen. Ondanks het tekort aan leefgeld voelt hij zich rijk. Een brede glimlach verschijnt op zijn gezicht als hij vertelt hoe blij hij is om na dertig jaar weer een eigen woning te hebben. Niet voor te stellen.

volhouden

In het Gastenverblijf op ‘t Groene Sticht voelde hij zich nooit helemaal op zijn plek, hoewel een eigen kamertje al een hele vooruitgang was ten opzichte van de slaapzaal van de nachtopvang.“Je woont er te dicht op elkaar. In het kleine kamertje kwamen vaak de muren op mij af. Toen ik nachtdienst had bij een mengvoederbedrijf, was het overdag te luidruchtig om te kunnen slapen, dus moest ik noodgewongen met het baantje stoppen. Ik was blij om een uitvalsplek te hebben bij zijn vriendin in Overvecht, een plekje om tot jezelf te komen”.Hij snapt daarom goed dat het Gastenverblijf gaat verbouwen en er uiteindelijk voor zes in plaats van tien personen plaats zal zijn. Zijn volhouden op ‘t Groene Sticht leverde na ruim een jaar een eigen woning op in Overvecht via Housing First. Een woning met een omklapcontract met de Tussenvoorziening. Wanneer het goed blijft gaan zal over een jaar de woning op zijn eigen naam staan. Een fijn perspectief.

echt betrokken

Goede herinneringen bewaart hij aan de Nieuwjaarsborrel en het diner rouler met bewoners bij Eva thuis. Naar hulpverleners is hij wat achterdochtig, biecht hij me op. “Tenslotte hebben ze hun baan te danken aan de hulp aan dakloze mensen, dus hebben er er belang bij hun werk in stand te houden. Ook weten ze het vaak beter of doen ze een beetje uit de hoogte. Mandy vanuit ‘t Groene Sticht is een positieve uitzondering. Ze is echt betrokken”.

openhartig

Hij heeft na 10 jaar ook weer contact opgenomen met zijn moeder. Zij vond, dat hij haar verwaarloosde en wilde pas weer contact als hij zijn leven weer op orde zou hebben en zijn verslaving vaarwel zou hebben gezegd. Hij denkt dat ze wel een keer langs zal komen. Ze verwacht ook dat hij weer betaald werk zal hebben. Ook dat gaat vast lukken. Hij blaakt van zelfvertrouwen.Hij hoopt via bemiddeling van de gemeente weer aan betaald werk te komen. Op dit moment is hij voor Stadsbrug, een klussenbedrijf voor kwetsbare groepen, actief. Twee dagen werkt hij samen met collega’s uit het circuit en wordt er verhuisd, papier geprikt, tuintjes opgeknapt en woningen behangen. Na afloop is het direct afrekenen en verdient hij twee euro per uur erbij, als noodzakelijke aanvulling op zijn weekgeld.

Hoe lastig het is om aan betaald werk te komen en het te behouden, bleek weer eens toen hij werk kreeg als beheerder bij de fietsenstalling van het stadhuis.Hij was openhartig geweest over zijn verslavingsverleden en moest na twee maanden van de bedrijfsleider opeens twee maal per week op eigen kosten een urinetest laten doen. Hij ervoer dit als gebrek aan vertrouwen en nam direct ontslag.

vissen

Hij heeft een fotocollage van zijn kinderen en overige familie aan de muur hangen. Hij is er trots op dat ze allen goed terecht zijn gekomen. Hij kijkt uit naar Pinkpop, waar hij samen met zijn dochter heen gaat. Ze zijn beiden fan van Pearl Jam, dus dat wordt genieten. Hij laat zijn uitschuifbare werphengel zien, een nieuwe hobby voor in de lente en zomer. “Lekker aan de waterkant met een biertje”. Hij moet alleen nog even sparen voor een visvergunning van veertig euro.

Ik nodig hem uit voor zowel het jubileumfeest als de reünie later dit jaar Hij is graag van de partij. Van zijn kant wordt ik uitgenodigd voor de tafel van 12 in de Jacobikerk, elke eerste woensdagavond van de maand “met de beste kok van Nederland”. Ik ga in mijn agenda kijken of dit past. Zo houden we contact.

René

 

Activiteitenagenda

Schrijf je in, voor blogs automatisch in je mailbox

Loading

Archief