Koningsdag 2018: vrolijk, fris en gemoedelijk

by | 27 april 2018 | Archief

Dit jaar startte vanaf 07.00 uur de spontane opbouw van de vrijmarkt op en rondom het Ab Harrewijnplein.

Nu de Emmauswinkel op deze dag gesloten is, pakt de buurt zelf eens flink uit met het eigen assortiment aan tweede hands spullen netjes of vrij op een kleed of tafeltje of aan een hangertje uitgestald. Ons buurtje is tijdelijk omsingeld door geparkeerde auto’s en fietsen om de handel te kunnen vervoeren. Het is duidelijk dat we in een land wonen met veel overvloed aan van alles en nog wat. Door onderhandelen worden de weggeefprijzen nog schappelijker om je slag te kunnen slaan.

Omstreeks 10.00 uur begint de loop er goed in te komen en is ‘t Groene Sticht een vrolijk buurtfeest. Er wordt muziek gemaakt, er kan gegrabbeld worden of oranje nagellak aangesmeerd worden. Ook is een ruime sortering aan koek en sopie voorhanden voor de innerlijke mens. Er is volop tijd voor buurtpraatjes en lekker lummelen. Zo hoor ik van de buurman dat ze een rondje provincie Utrecht gaan fietsen met in totaal 1000 meter klimwerk. Nooit geweten dat onze provincie zo glooiend is.

De woonvereniging staat zelf met een kraam waar je gratis je eigen kroon kunt maken onder het genot van zelf gemaakte cake en sap. We zijn een land zonder veel hierarchie en doe maar gewoon, dus de animo voor dit vorstelijke aanbod is niet zo groot. Het mag de pret niet drukken.

Ons buurtje blijkt heel gedisciplineerd, want alsof iemand het startsein heeft gegeven voor de aftocht, pakt de één nade ander zijn overgebleven handeltje weer in en raakt het plein steeds leger zonder noemenswaarde filevorming.

Gezien de hoeveelheid onverkochte waar dat weer terug gaat, lijkt de vrijmarkt van volgend jaar weer verzekerd. En wie de afgescheven boedel niet weer naar huis wil slepen, geeft zijn spullen af aan de Baanderij uit Gouda, die met een kleine vrachtwagen dankbaar alle afdankertjes inlaat, om op een later tijdstip te verschepen naar alle uiteinden van de wereld waar noden geledigd kunnen worden met ons overschot. Optimale recycling.

Klokslag 13.30 uur wordt het plein vrijwel schoon weer terug gegeven aan de bewoners en keert de rust weer. Vele bezoekers zitten vast behagelijk thuis zich op te warmen na de uurtjes stilzitten in de frisse buitenlucht.

René

Activiteitenagenda

Schrijf je in, voor blogs automatisch in je mailbox

Loading

Archief