Maatwerk in hout

by | 1 april 2024 | Archief, Verhalen

Als je bij meubel- en houtbewerkingswerkplaats Remake binnenkomt, worden je zintuigen direct geprikkeld.
Er klinkt luid geschuur en het ruikt naar zaagsel.
Alles ademt hier hout.
Elly en Tycho vertellen.

Remake vervaardigt naast tafels, kasten en loungesets ook kleiner werk, zoals broodplanken, vogelhuisjes en kaarsenstandaards.
Niet alleen de meubels worden op maat gemaakt, ook de benadering van de medewerkers is toegesneden op het individu. Regiebegeleider Elly Bevers: “We hebben bijvoorbeeld jongens die heel goed zijn in dingen meten, maar als je vraagt om iets op volgorde te leggen, dan komt dat niet binnen.” Sommigen vinden het heerlijk om de hele dag te schuren, anderen hebben een heel korte spanningsboog. Zij zijn juist gebaat bij afwisseling. De mogelijkheden van de medewerker zijn leidend.

VAKKENNIS

Elly heeft een achtergrond in de psychiatrische zorg en werkte daarna bij een bevriende meubel-maker. Die combinatie van werkervaringen komt goed van pas. Net als bij restaurant De Hoge Weide staat de zorg voorop, maar het is wel zo handig om enige vakkennis te hebben. Hoewel de meeste medewerkers een licht-verstandelijke beperking hebben, werken er ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het mooie is dat zij elkaar kunnen aanvullen en van elkaar kunnen leren.

NAUWKEURIG

Opdrachtgevers kunnen niet verwachten dat bestellingen net zo snel klaar zijn als bij een regulier bedrijf. Daar staat tegenover dat er echt maatwerk geleverd wordt. Er is veel overleg en je krijgt een uniek product. Zo maakte medewerker Tycho een visgraattafel. Dat was veel passen en meten en voldoende tijd nemen: “Opschieten is geen optie. Je moet wel nauwkeurig werken.” Ook maakte hij het oude vogelhuisje van een klant precies na, met een voorklep die goed moest scharnieren.

HERGEBRUIK

Het materiaal voor de werkplaats komt grotendeels van de houthandel, maar Remake houdt zijn naam zeker hoog.
Zo levert de naburige Emmaus-vestiging houten meubels die daar niet verkocht kunnen worden. Remake knapt ze op of hergebruikt er onderdelen van. Een voorbeeld: telefoonstandaards gemaakt uit tafelpoten. Zowel bedrijven als particulieren kunnen bij Remake iets nieuws van iets ouds laten maken door bijzondere mensen.

www.reinaerde.nl/zorg/remakemeubel

TEKST MIRANDE DE JONG
FOTOGRAFIE WIM VAN IZENDOORN

Artikel is overgenomen uit: LRM, het magazine voor in en rond Leidsche Rijn, lentenummer 2024

Activiteitenagenda

Schrijf je in, voor blogs automatisch in je mailbox

Loading

Archief