Het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn bestaat deze maand 20 jaar en dat werd op 5 oktober jl. groots gevierd met een bezoek van koningin Máxima.
In het programma kregen de vijf bijzondere woonprojecten, die de jonge wijk rijk is, extra aandacht: De Kersenboomgaard, Place2BU, De Kersentuin en ‘t Groene Sticht.
Vooraf krijgt Maxima, in gezelschap met burgermeester Jan van Zanen, als introductie een filmpje over de woonvormen te zien (zie onderaan).
Daarna volgen korte gesprekken voor de winkel Rituals in hartje centrum. Voor ons doen Job, Vinood, Sara, Fabian en René deel. Vooraf ontvangen we een heerlijk geurtje van deze luxe winkel in onze nek en hand. Wanneer de koningin aan onze tafel arriveert herkent ze René van de film. Ze wil weten waarom we hier zijn komen wonen? En wat onze ervaringen zijn. De ene uit overtuiging of ideeen en de ander door omstandigheden. Job is hierover duidelijk: omdat mijn ouders er zijn gaan wonen! Ze is oprecht geïntegreerd in onze ervaringen.
Ondertussen breekt in onze rug een waar foto-bombardement van de fotopers los.
Voor Vinood is het de tweede keer dat hij Maxima ontmoet. Het overkwam hem eerder in Flevoland bij een arbeidsproject, die mensen weer aan werk helpt. Hij herinnert haar hieraan en meldt dat bij een derde keer zij zal moeten tracteren. Ze kan er hartelijk om lachen.
In haar kielzog volgen de commissaris van de Koningin en twee wethouders.
Allereerst de oud wethouder, Annemiek Rijckenberg, die tijdens het begin van de Vinex-wijk verantwoordelijk was. Zij herinnert zich nog goed de komst van de bijzondere woonprojecten, met Ab Harrewijn in een hoofdrol. Voor haar één van de mooiste herinneringen aan de begintijd. De argwanende bewoners aan de Groenedijk, die met de komst van ‘t Groene Sticht, eindelijk iets goeds voor hen in Leidsche Rijn voor hun deur gerealiseerd zagen. De nieuwbakken wethouder Klaas Verschuure beaamt dit. “In de Hoge Weide kun je lekker eten”, en dat is niet onbelangrijk. Hij wil weten of er vanuit onze ervaring nog wensen zijn voor de nabije toekomst? Meer ruimte voor gemengde woonvormen, waarbij bewoners naar elkaar omzien!
Dan snelt het gezelschap verder naar het volgende programma en hebben we het nakijken. Op de achtergrond horen we even later de eerste noten van het Leidsche Rijn lied:
MIJN LEIDSCHE RIJN
Tekst en muziek: Dookje Engelhart
De wijk die niet zo lang geleden
Behoorde aan de tuinders in het groen
Met die appeltjes en peren aan de bomen
Waar ruimte en natuur er nog toe doen
De wijk die uit de modder is gekropen
Door pioniers herrezen uit de as
Waar de hazen en konijnen zich verscholen
Voor de bouwvakkers in het groene gras
Mijn Leidsche Rijn
Wijk van Welkom
Plaats van liefde
Plek van hoop
De wijk die lange tijd miskend is
Wordt nu een bruisend deel van Nederland
Met haar Maximapark, en Maximusbier
De brug tussen stad en platteland
Een wijk waar je buren nog kan vragen
Voor een kopje koffie of een glaasje wijn
Voel je je zoals een walvis in het water
Op het schip in Castellum aan de Rijn
Mijn Leidsche Rijn
Wijk van Welkom
Plaats van liefde
Plek van hoop
De wijk gemaakt door alle mensen
Bestreden zij het vinex vooroordeel
Met mooie toekomstdromen en wensen
Werd Leidsche Rijn tot een geheel
Mijn Leidsche Rijn
Wijk van Welkom
Plaats van liefde
Plek van hoop
De wijk waar ik altijd thuis zal horen
Omdat ik de historie zo goed ken
De wijk waar ik altijd wel blijf wonen
Omdat ik een deel van haar creatie ben
René
Hier vind je de link van het filmpje: https://vimeo.com/290262503
Wachtwoord: Bijzonder wonen