René: “ontschotting van de hokjesgeest”

by | 7 februari 2018 | Archief

Deelname aan de conferentie over gemengd wonen, riep bij mij warme en nostaligische herinneringen op aan de “zakendoen” conferenties die Ab Harrewijn in de jaren ‘90 in diverse steden organiseerde en waar o.a. ‘t dit jaar jubilerende ‘t Groene Sticht uit voort kwam.

Beleidsmakers én ervaringsdeskundigen uit de zorg, maatschappelijke opvang, woningbouwcorporaties en gemeenten om de tafel om te spreken over de “ontschotting van de hokjesgeest”, om “kwestbare groepen”, in een woonwijk een nieuwe start in de samenleving te bieden. Een appel van een dominée én politicus om “inclusief” te denken, de apartheid voorbij. Met aandacht voor gemeenschap in plaats van individuele zorg, meer gericht op wat je in te brengen hebt in plaats van nadruk op je beperking, het verminderen van het onderscheid tussen vrager en drager. Van mensen apart zetten, naar het stimuleren van hun participatie.

Een dag onder bezielende én praktische leiding van Ab, die alles overzag en aan het einde van de dag zorgde voor concrete afspraken, waarmee de start van een nieuw initiatief geboren was.
Inspirerend te ervaren dat 15 jaar later de geest van Ab nog steeds springlevend is, en opnieuw jong en ouder vanuit diverse sectoren en belangen bijeen brengt om een inclusieve samenleving met gemengd woonvormen nieuwe impulsen te geven. Met jonge mensen, studenten en werkenden, als dragende krachten.

Een mooiere start van het derde lustrum van ‘t Groene Sticht kun je je toch niet wensen, waarbij ook het gemengd wonen tussen bewoners van het Gastenverblijf en studenten dit jaar extra aandacht krijgt. Om met Ab te spreken: we blijven dromen en vergezichten zien.

René van Bemmel, bewoner

Activiteitenagenda

Schrijf je in, voor blogs automatisch in je mailbox

Loading

Archief