Groen verbindt, ook in de winter

by | 26 februari 2024 | Groen

Twee vliegen in één klap

Weken was de eerste groene klussendag van 2024 voorbereid via de tuinklussengroep-whatsapp.
De naam zegt het al: de meest activistische groep van ’t Sticht, naast de activiteitencommissie.
Wat is het plan, welk gereedschap is er nodig, wie doet mee en wat zijn de weersverwachtingen?
Directe aanleiding is de aanhoudende overlast die veroorzaakt wordt door de hangplek met auto’s met zaken die zowel God als de staat verboden hebben. Plaats van samenkomst: de parkeerplaatsen bij de ruige bosschage en het groen van de voormalige jeu de boulesbaan met mozaïekbank. Om alle hagen, struiken, planten en bomen flink in te snoeien, wordt het zowel minder aantrekkelijk om je te verschuilen met duistere praktijken en maken we ruimte voor een nieuwe inrichting van deze groene oase zowel we ook met het plein hebben gedaan. Twee vliegen in één klap dus. 

Kniehoogte

Na het spetterende slotfeest is de animo groot om door te pakken. Op zondag 4 februari komen klokslag 12 uur zo’n vijftien buren aangelopen met het gereedschap wat voorhanden is.
Bepakt en bezakt met heggenscharen, knippertjes, takkenscharen, zagen, een thermofles koffie en een koektrommel. Een hakselaar was voor een halve dag gehuurd om al de overtollige flora weg te kunnen werken. Gezien de opkomst was dit geen overbodige luxe. Wat een enthousiasme en opkomst.
Het eerste spatje vocht uit de hemel viel, maar daar bleef het bij, kortom ondanks alle grauwheid lekker klusweer. De benodigde vrolijkheid brachten we zelf in.
Hoe hoog moet alles ingekort worden is de logische eerste vraag? Na enige discussie is de uitkomst kniehoogte. We spreken niet af, van welke knie, dus blijft er enige variatie over. Maar een knie(s)oor die daarop let. 

Hooivork

We doen ook een tweetal vondsten: een hooivork uit de vorige eeuw en niet uitgebroede eieren van de grote witte eenden. Het blijft in de kern een boerenerf.
Ondertussen doen we ons te goed aan de bak- en kookkunsten van meewerkende buren: kersverse koeken en heerlijk pompoensoep in de huiskamer als slot van de dag. Ook die ging erin als koek!

Jeu de boulesbaan

We zagen, knippen en vegen dat het een lieve lust is. De Jeu de boulesbaan moet er nu echt aan geloven. Een jubileumcadeau in vroeger tijden. Het spel heeft in de woonvereniging – ondanks de vele pogingen en goede bedoelingen – nooit wortel geschoten en werd telkens overwoekerd door de natuur. 

Netjes

Na een paar uur flink door buffelen is bijna alles tot zowel knie- en zelfs enkelniveau gesnoeid. Wat rest zijn een paar hopen takkenbossen die nog gehakseld moeten worden en de houtwal, die twintig jaar geleden opgebouwd is als schuilplek voor egels, muizen, etc. De takkenbossen worden in grote zakken gepropt. Het oog wil ook wat en opgeruimd staat netjes. Hoe de wal af te voeren? Sommigen, altijd heel praktisch, ziet het wel voor zich: De komende weken steeds alle groencontainers volladen die we hebben, en de wal is weggewerkt. Halfuurtje werk per week met een paar, dat is te doen. En de straat om de groene strook heen is nog nooit zo schoongeveegd. De houtsnippers belandden in de borders van het groene plein en het resthout versterkt de nieuwe houtwal bij Emmaus en voedt de voorraad voor de open haard en pizza-oven. Recycling rondom.

We eindigen de middag in onze huiskamer in de silo, waar de dampende pompoensoep gulzig naar binnen wordt gewerkt. Wat hadden we het laatste uur naar deze voedzame lekkernij uitgekeken!

Spierpijn

De volgende dag blijkt dat sommigen iets te veel last te hebben van spierpijn. Zou door de groene groepsdruk menigeen zijn op haar grens iets te veel hebben opgerekt? Of doen we het klussen te weinig en willen we dit vaker doen? Dat laatste zou mooi zin, want we gaan verder met het herontwerp van deze groenstrook. Zo heeft Remake de eerste ontwerpen gemaakt voor bloembakken en een mobiele bank.

Nostalgie

De middag doet me denken aan begintijd van ’t Groene Sticht, toen bij tuinactiviteiten, zo’n grote opkomst gebruikelijk was en je met vele handen veel kon bereiken, bijvoorbeeld bij het ontwerpen en onderhoud van de gemeenschappelijke tuin.
Na de grote opkomst bij het Slotfeest een maand geleden, is dit de volgende opsteker. Onze woonvereniging zit in de lift. En dan moet het voorjaar nog beginnen!

René

Kom je ook meedenken over de herinrichting van het Siloplein?

Graag willen wij jullie uitnodigen en informeren over de optie/ideeën voor de herinrichting van het silopleintje. Wij zijn benieuwd naar jullie mening.

Wanneer?
Dinsdag 5 maart om 18.30 uur

Waar?
Silo

Wij horen graag of je erbij bent.

Hartelijke groet,
Julia
ook namens Rene, Jos en Edwin

Activiteitenagenda

Schrijf je in, voor blogs automatisch in je mailbox

Loading

Archief