De gezamenlijke activiteit van de maand september is het Italiaans langtafelen met eigen gemaakte pizza’s uit de eigen pizza oven. We hebben er een hele maand naar uitgekeken.
handen uit de mouwen
Afgelopen zondag startten de voorbereidingen om 13.30 uur en werden het vuur in de oven aangestoken en het gras van de tuin kort gemaaid, de tafels aangekleed en de verlichting aangebracht. Vanwege de ingevallen herfst met bijbehorende temperatuur werden ook enkele vuurkorven in stelling gebracht.
Ondertussen werd thuis in diverse keukens de deegbodems, salades, soep en andere Italiaanse hapjes voorbereid.
Fijn dat er altijd weer buren klaar staan om hun handen tijdig uit de mouwen te steken!
pret
Rond 17.00 uur verzamelen we ons om de tafels en het vuur en dekken we samen de tafels met al het voorbereide lekkers.
Het hout gaat in rook en as op en blaast ons soms in het gezicht, maar dat mag de pret niet drukken.
eerste bodem
Ondanks de tijdige voorbereiding wil de oven nog niet zo gloeien, vooral de bodem van de oven heeft moeite om op de gewenste temperatuur te komen. Gelukkig zijn er zoveel andere gerechten en hapjes beschikbaar, dat de eerste bodem in onze magen gevuld kan worden.
afgeschreven
Maar ondanks meer vuur en gloeitijd in de oven, wil de bodemplaat maar niet genoeg warmte geven om tijdig de pizza’s te laten garen. Loopt de oven op z’n laatste benen, voelt die zich afgeschreven door de nieuwe wetgeving met stookverbod dat volgend jaar van kracht gaat?
experiment
Een inventieve buur denkt dat de bovenkant van de oven wel warm genoeg is om de pizza gaar te krijgen, maar ook dit experiment levert niet het gewenste effect op. Dus maar weer terug naar de eigen keukens om een deel van de pizza’s aldaar in de oven op smaakt te bakken.
mutsen
Het mag de pret niet drukken. Het blijft ondertussen een gezellige sfeer van jong en iets ouder. Er is genoeg te vertellen.
De herfstkleuren van de moestuin maken het tot bijzondere entourage.
Wanneer de avondschemering invalt wordt het frisser en doen de eerste (ijs-)mutsen hun intrede. Ondertussen wordt het toetje uitgeserveerd: vanille-ijs met bramenjam
uit de bijna onuitputtelijke oogst van nummer 40.
Ondertussen verwarmen we ons van onderop met de restwarmte van oven en vuurkorf.
einde?
Was dit echt het einde van het tijdperk van de pizza-oven met al z’n feestjes?
Gaat dit vuur definitief uit? De meningen zijn nog wat verdeeld. De tijd zal het leren.
René