Puin ruimen, jeu de boulesbaan oprollen, beukenhaagjes planten

by | 25 juni 2024 | Verslag activiteit

Wat een mooie zomerdag hadden we uitgekozen om afgelopen zondag in de groene strook bij de silo te gaan klussen. De eerste nadat de langste dag al weer achter ons ligt. Het werd ook wel eens tijd, na al die regen met grijs wolkendek.
Er was al aardig wat voorwerk gedaan, voordat we de eerste schop, hak en spade in de grond staken.

Gemotormaaid

De week ervoor was er “gemotormaaid” (nieuw werkwoord) om al het groeikrachtig groen flink te kortwieken. Ook waren er via Marktplaats 29 overbodige “beukenhaagboompjes” ergens uit een tuin in de provincie Utrecht gegraven om de randen van onze groenstrook te kunnen markeren en was het noodzakelijke gereedschap verzameld.
En vroeg in de ochtend was de soep bereid, om bij de start uit te serveren, als de klussen zouden worden toegelicht en verdeeld.
Maar voor deze voedzame start was er nog een rondleiding van buurman Jos gepland, die zoals vaak zijn enthousiasme én deskundigheid wilde delen met geïnteresseerde buurtjes met de kernboodschap:
Heb geduld en maak ruimte voor al de zaden die al in de grond bewaard zijn of aan komen waaien en je krijgt gaandeweg een prachtige – inheemse – vegetatie vol diversiteit die eenvoudig te onderhouden is en goed is voor je portemonnee!

Pikhouweel

Onder het genot van witlofsoep met blauwe kaas werden de klussen verdeeld: het ruimen van het puin van de vorige keer, het uitgraven van de jeu de boelesbaan, het egaliseren van het groen door de stronken tot de bodem af te zagen, de klimop uitdunnen en het planten van de beukenboompjes tot een haag. Genoeg te doen voor het tiental enthousiastelingen.
In de schaduw van de bomenrij togen we aan het werk. Voor het opdoeken van de jeu de boulesbaan was flinke menskracht nodig en lukte het deze middag een derde van de mat te verwijderen.
Ook het aanplanten van de beukenhaag bleek veel spreekwoordelijke voeten in de aarde te hebben. Opnieuw moesten we met de pikhouweel en grondboor door een puinlaag heen breken om de vruchtbare grond van ’t Sticht te bereiken, zodat de wortels de juiste voeding kunnen tappen.

Ontgroening

Tijd werd ook besteed aan de bloembakken aan de zijkant van de flat. Met voorbijkomende bewoners werd ter plekke een plan gemaakt hoe de bakken in het vervolg onderhouden kunnen worden.
Ook moest op sommige plekken ook “ontgroend” worden. Zo werd de uit de kluiten gegroeide es tegen de muur van de Emmauswinkel met de grond gelijk gemaakt, om schade aan de waterleiding te voorkomen. We houden van groen, maar deze moet ook zijn plek kennen!

Organisch

Het was flink zweten en gutsen deze middag met de nodige verwachte spierpijn de komende dagen. Maar met een voldaan gevoel, door een relaxte groene teamgeest en met genoeg tijd om even leunend op een harksteel, schop of bezem uit te blazen. En als uitsmijter twee heerlijke taarten, die door één van onze talentvolle taartenbakkers werd geserveerd.
Zo maak je een klus helemaal af. Bij de laatste happen taart werd nog gememoreerd hoe organisch de middag was verlopen (voorkeursstijl bij diverse buren!) en werd het verlangen uitgesproken dat de groenstrook uiteindelijk de uitstraling krijgt van de voortuin van Jos! Bovendien meldde zich al weer de eerste belangstellende voor de volgende rondleiding door Jos.
Door de te verwachte zomerse temperaturen de komende dagen werden er wel direct afspraken gemaakt, over wie de jonge aanplant dagelijks een scheut water kan geven.
En wie een mobiele jeu de boulesbaan in zijn eigen tuin wil aanleggen, kan de mat met grind gratis verkrijgen. Wie het eerst komt, ….

Tapas-avond

De hersteltijd was deze middag minimaal, want koud anderhalf uur later konden we alweer deelnemen met onze zelfgemaakte tapashapjes aan de tapasavond in de gemeenschappelijke tuin.
Dit jaar als alternatief voor de jaarlijkse pizza-avond met lange tafels, omdat onze chef vuurstoker dit jaar op vakantie zou zijn.
Er was weer veel aandacht besteed aan heerlijke gerechten en restaurant De Hoge Weide verraste ons met soep en snacks wat de feestdis compleet maakte.

Al met al een prachtige zomerdag.

 

René van Bemmel

Activiteitenagenda

Schrijf je in, voor blogs automatisch in je mailbox

Loading

Archief